Welcome! Grab a beer, peek around, see what's new and enjoy the music!
close ×
+

Fra Fra Sound & Guests/ Urban Myth ‘Opo Kondre’

Fra Fra Sound & Guests/ Urban Myth 'Opo Kondre'

25/11/2015 Amsterdam, NL

Details

Time : 20:30
Venue : Stadsschouwburg Amsterdam
Contact Website : http://stadsschouwburgamsterdam.nl/voorstellingen/7574-opo-kondre-40-jaar-onafhankelijkheid-suriname

Veertig jaar na de onafhankelijkheidsverklaring van Suriname viert Urban Myth met de muzikale revue Opo Kondre in de Stadsschouwburg de gedeelde geschiedenis tussen Nederland en Suriname en onderzoekt de manier waarop de twee landen met elkaar verbonden en in sommige gevallen tot elkaar veroordeeld zijn.

Een revue met muziek, theater, stand-up en verhalen. Met o.a. Jetty Mathurin, Mike Libanon, Gerda Havertong, Denise Jannah, Mike Ho, Simone Weimans, Harto Soemodihardjo, Dave Macdonald, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Thirsa van Til, Karin Amatmoekrim en Jörgen Raymann. Presentatie: Sylvana Simons en Jörgen Tjon A Fong.

Op 25 november 1975 werd Suriname onafhankelijk van Nederland. De wettelijke banden werden doorgesneden en de voormalige kolonie kwam op eigen benen te staan. Juridische banden laten zich doorsnijden, maar historische en culturele banden niet. Suriname en Nederland waren en zijn nog steeds nauw met elkaar verbonden. Door hun gedeelde geschiedenis, door de culturele uitwisseling die nog steeds plaatsvindt en door de vele Surinamers die in Nederland zijn komen wonen.

Die nauwe banden voelen soms wat ongemakkelijk, bijvoorbeeld als het gaat om het slavernijverleden, de Surinaamse binnenlandse oorlog en de Nederlandse omgang met de democratisch gekozen regering van voormalig legerleider Desi Bouterse.

Opo Kondre bestaat uit een muzikale ‘revue’ van historische momenten – bekend en minder bekend – die voor de gedeelde geschiedenis van Suriname en Nederland belangrijk zijn geweest en die op een interessante manier de verschillende perspectieven kunnen tonen. Zo vroeg Urban Myth aan Surinaamse auteurs om het Nederlandse perspectief te belichten en andersom, en spelen zwarte acteurs blanke personages en vice-versa.